Keleti kifinomultság – japán életérzés az otthonunkban
Oldal kiválasztása

Minden kiegyensúlyozott élet egy harmonikus, rendszerezett lakásnál kezdődik, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a japán lakberendezés. Egy autentikus japán stílusú otthon kialakítása komolyabb változtatásokat, egyben anyagi ráfordítást követel, azonban vannak olyan könnyen megvalósítható részei, amelyek gyökeresen megváltoztathatják otthonunk energiáit. E heti cikkünkben összeszedtük a japán lakberendezés főbb ismérveit.

 

Letisztult formák

Ami elsőre feltűnhet a japán lakberendezésben az a minimalista stílusjegyek alkalmazása; bár letisztult formákkal, színekkel és anyagokkal dolgoznak, mégis egy nagyon markáns, ámde harmonikus eredményt kapunk. Az egyszerűség, kifinomultság és rendezettség nevében nagyon kevés, alacsony bútordarabbal dolgoznak, ezáltal sokkal tágasabbnak érezhetjük az adott helyiséget – még egy kisebb lakásban is. Az alacsony bútorokkal nemcsak a térhatást tudjuk növelni, de a természetes fény beáramlását és a kellemes levegőmozgást is elősegíthetjük.

   

A hagyományos japán színek alkalmazása szintén hozzájárul a keleti életérzéshez: a nagyobb falfelületeket általában tört fehérrel festik le, ezt kombinálják a barna és a zöld árnyalataival. A bátrabbak a vörös és a fekete szín után is nyúlhatnak, azonban ezeket csak kisebb felületeken, elemeken érdemes használni.

   

 

Természetes anyagok

Talán nem meglepő, hogy a japán lakberendezés előszeretettel alkalmaz természetes anyagokat; a fa, kő és bambusz majdnem minden japán otthonban megtalálható. Ezekkel könnyedén megidézhetjük a keleti kultúra stílusjegyeit. Növények közül válasszunk bonsait, orchideát, bambuszt és/vagy fenyőt. Ezek nem csak a természet megidézését segítik, de egyben dekorációs elemként is szolgálnak, hiszen a japán lakberendezés nagyon kevés dekorációs elemet alkalmaz. Kézzel festett kiegészítők közül a vázák vagy a kisebb festmények kihelyezése vált megszokottá, de egy beltéri csobogó is elősegítheti egy autentikus japán otthon érzetét.

   

 

Japandi stílus

Ugyan a japandi stílus 2020-ban hódított igazán, azonban olyan fontos része lett a japán és a nyugati lakberendezésnek, hogy idén is egyre több otthonban láthatjuk viszont. A japandi a japán és a skandináv jellegzetes stílusjegyeinek a keveredése. Íme egy kis segítség, hogy idézhetjük meg lakásunkban a japán eleganciát és a dán letisztultságot:

– Ne a falakra, hanem a helyiség középpontjára fókuszáljunk. Egy nappali esetén például helyezzünk el egy dohányzóasztalt, amit díszítsünk szobanövénnyel, vagy egy egyedi kézzel készült szoborral, vázával.

– Idézzük meg a dán kényelmet; nyugodtan hagyjunk meleg pokrócokat, puha párnákat a kanapén vagy a fotelben, azonban ezek színei inkább a japán lakberendezést tükrözzék. Válasszunk tört fehér, bézs vagy pasztell zöld kiegészítőket, viszont törekedjünk a mértékre. Mindenből csak egy-egy darabot hagyjunk szem előtt.

– Amennyiben a bútorainkkal is a japandi stílusnak akarunk hódolni, válasszunk fa elemeket. Ezek közül is inkább a sötétebb árnyalat mellett döntsünk.

– A természet ugyanolyan létfontosságú ebben a kevert stílusban is: díszítsük a teret szobanövényekkel, illetve olyan természetes elemekkel, amelyek a természetben is fellelhetőek. Mi a rattan és a fa hatású vázákat, asztali lámpákat ajánljuk, de egy ízléses kerámia kaspó is tökéletes választásnak bizonyul.

– Kontrasztos színek: míg a dán lakberendezés inkább neutrális színekkel dolgozik, addig a japán otthonokban előszeretettel alkalmaznak olyan intenzív árnyalatokat, mint a vörös és a fekete. Ezt a kontrasztot legkönnyebben a textíliákon keresztül idézhetjük meg (függöny, díszpárna, vagy akár szőnyeg, váza).

      

      

 

Mindennek megvan a helye

A japán lakberendezés egyik legfőbb alappillére egy tiszta, rendezett tér. Végezzünk egy alapos szelektálást és szabaduljunk meg minden olyan kacattól, amire már nincs szükségünk. Megmaradt dolgainkat rendszerezzük dobozok, kosarak segítségével, például a KonMari-módszer alapján.

 

Bár a keleti kultúra sokunktól távol állhat, azonban a japán lakberendezésnek vannak olyan hasznos részei, amelyek segítségével minden otthont kényelmesebbé, otthonosabbá és funkcionálisabbá tehetünk.

 

A cikkben felhasznált képek forrásaihoz kattintson az adott képre.