Ilyen egy igazi mesebeli otthon – rusztikus stílus
Oldal kiválasztása

Bár az otthonos környezet mindenkinek mást jelent, azonban vannak olyan stílusok, amelyek könnyedén, bármiféle komolyabb tapasztalat nélkül is pár lépésben elsajátíthatók. Ilyen a már jól ismert rusztikus stílus is.

 

A rusztikus stílust általában olyan szavakkal társítják, mint például mesebeli vagy vidéki. Ennek oka a klasszikus stílusjegyek finom keverése és az így kapott régiesebb, vintage hatás. Különösen fontos a kapott végeredmény, ami minden esetben a kényelmet, otthon érzetet helyezi központba, erősíti fel. Ebből következik, hogy a rusztikus stílusnál a design kevésbé kerül előtérbe, sokkal inkább az egyénre fókuszál, és arra, ami számunkra kényelmet biztosít a lakásunkban.

      

Válasszunk natúr anyagokat a természetes hatás kedvéért, mint például fa (akár festve), kő, tégla, textil, pamut, de a fémmel is kísérletezhetünk. Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő anyagokat és textúrákat, érdemes végiggondolni a lakást domináló színeket. A rusztikus stílus közkedvelt árnyalatai közé tartoznak a semleges, meleg színek: barna, bézs, zöld, sárga, és ha bátrak vagyunk, egy kis aranyat is becsempészhetünk a lakásdekorációk közé. Míg a falaknál érdemes inkább világosabb árnyalatok mellett dönteni, addig a bútorok és dekorációs elemek nyugodtan lehetnek sötétebb színűek.

      

Nemcsak a bútorok színeivel harmonizáló olajfestményeket érdemes kihelyezni a falra, hanem olyan egyéb fali dekorációt is, ami valamilyen természetes anyagból készült.

   

Otthoni kiegészítőnek helyezzünk ki fonott kosarakat a nappaliba, hálószobába, amelyek tárolófunkciót is betölthetnek. Erősíthetjük még a stílust padlóvázákkal, kisebb méretű szőnyegekkel és illatmécsesekkel is. A konyhát és az étkezőt díszíthetjük alátétekkel, kerámia edényekkel, csészékkel.

      

Az igazán autentikus rusztikus otthon nemcsak a lakáskiegészítőkre támaszkodik, hanem olyan masszív, minőségi bútorokra, amelyek időtálló alkotásként erősítik az otthoni kényelmet.

 

Reméljük, sikerül egy igazi mesebeli otthont varázsolnod. 🙂

 

A cikkben felhasznált képek forrásaihoz kattintson az adott képre.