Hygge és lagom – Valóban ennyi kell a boldogsághoz? - Art Galéria
Oldal kiválasztása

Háborút lehetne indítani azzal a kérdéssel, hogy miben rejlik a boldogság? Hogyan érhetjük el? Mit kell tennünk azért, hogy ne csak egy pillanatnyi életérzés legyen, hanem életünk állandó (fő)szereplője? Ugyan a nyugati társadalmak újabb és újabb bestseller szerzői próbálják személyre szabottan megválaszolni ezeket a kérdéseket, mégis egyre többen figyelnek fel a skandináv életfilozófiákra.

Dán hygge

 

A dán boldogság titka kevésbé megfogható – a svéd életérzéssel szemben. Gyakran hivatkoznak a hygge-re úgy, hogy nem megérteni, hanem érezni kell. Nem egy konkrét receptet kínál, helyette olyan elemeket, amelyek hozzásegítenek az egészséges közérzethez és a lelki jóléthez. Ezek ugyanis összefüggnek a társas kapcsolatainkkal, ami szintén a hygge egyik fontos tényezője. Tehát, olyan alapvető hangulatokra, életérzésekre kell gondolni, amelyek mindannyiunk életében könnyedén előidézhetőek:

  • az élet apró örömeinek az élvezete
  • harmónia
  • társas kapcsolatok fenntartása
  • jelen megélése, a pillanat szépsége

Bár a hygge számos területen megtalálható (például konyha, szociális kapcsolatok), nézzük, hogyan tudjuk előidézni az otthonunkban:

 

Svéd lagom

 

Bár a svéd lagom sem követ egy konkrét elvet, mégis, ez az életfilozófia sokkal konkrétabban megfogalmazható. Ez a mértékletesség vezérelte szemlélet a jólét érzését helyezi központba, mindezt az elégedettség érzetével keverve: minden, amire szükségünk lehet, megvan. A tudatosan megélt pillanatok, a kiegyensúlyozottság, az apró örömök megtalálása szintén elengedhetetlen tényezők.

 

„Se nem túl sok, se nem túl kevés.”

 

Sokszor megfeledkezünk az egyszerű dolgok szépségéről, és nem szánunk időt magunkra, kikapcsolódásra. Érdemes változtatni ezen, és gyakrabban csinálni azt, amit szeretünk: olvasás, sport, sütés; a lényeg, hogy energiával töltsön fel. Legyen meg az egyensúly a munka és a magánélet között, mi több, nyissunk a természettel való együttélés felé is.

Ahhoz, hogy elérjük a boldogságot otthoni környezetünkben, először az elménkben kell rendet tennünk. Ezután alkalmazhatjuk azokat az apróbb trükköket, amelyek valóban elősegítik a lagom életfilozófia alkalmazását:

  • a bútorok ne legyenek szorosan egymás mellet
  • törekedjünk a lehető legtöbb természetes fény beengedésére
  • esténként gyújtsunk gyertyát, mesterséges fény helyett
  • használjunk minél több természetes anyagot (fa, gyapjú)
  • dobjuk fel az otthonunkat különleges anyagú lakásdekorációs eszközökkel (például fém)
  • helyezzünk el szobanövényeket

 

Bár első hallásra nem tűnik összetettnek a hygge és lagom életfilozófiája, mégis, ezen elvek alkalmazása nem könnyű feladat. Tőlünk függ, hogy mi mindent vagyunk hajlandóak megtenni a saját boldogságunkért.