Bágua térkép – Kincset érő harmónia - Art Galéria
Oldal kiválasztása

Előző cikkünkben a Feng shui főbb szabályait mutattuk be, amelyek több ezer éves múltra tekintenek vissza. Ez a kínai térrendezési tudomány olyan egyszerű alapelveket kínál, amelyek gyökeresen meg tudják változtatni az otthonunkat uraló energiákat. Engedd a chi (pozitív energia) szabad áramlását, és garantáljuk, te is sokkal harmonikusabb, békésebb, sikeresebb leszel. Hiszen nem ez mindannyiunk vágya?

 

Lakásunk minden egyes pontja egy-egy életterünket szimbolizálja, ezért kifejezetten fontos a Feng shui iránymutatásainak gyakorlati alkalmazása. Ehhez remek eszköz a Bágua térkép, ami meghatározza a chi (pozitív energiák) áramlását, továbbá megakadályozza a sha (negatív energiák) bejutását az otthonunkba. A Bágua térképnek kétféle ábrázolása van; az egyik nyolcszögletű (nyolc égtáj szerinti felosztás), a másik pedig a háromszor három részre osztott négyzet. Mi ez utóbbit ajánljuk, hiszen ez kevesebb hozzáértést és tapasztalatot igényel, így bárki számára könnyen elkészíthető a Bágua térkép.

     

 

Bármelyiket is választjuk, mindkettőhöz szükséges a lakásunk teljes alaprajza, amire rákerül majd a térkép. (Ha emeletes házban lakunk, akkor elég csak a mi lakásunké, ha pedig csak egy szobát bérlünk, akkor értelemszerűen egyedül a szobáéra van szükségünk. A Bágua térkép szépsége, hogy bármilyen téren, de még a munkahelyi íróasztalunkon is alkalmazható.) Elsődleges célunk, hogy a különböző életterületek összehangoljuk a lakásunkkal, illetve, ahol elakadást érzünk, azt erősítsük. A térkép tökéletesen mutatja, hogy mely színekkel tudjuk elérni a kívánt fejlődést.

 

Feng shui dekorációs ötletek

 

  • A lakás bejárata a kiindulópont (térkép alsó része), az átlók metszéspontja pedig az otthonunk centruma, ami egyben a testünk középpontját is szimbolizálja.

     

 

  • Az emberi kapcsolatokat és a karriert a kék különböző árnyalataival és a fekete színnel erősíthetjük, eleme a víz. Itt érdemes olyan képeket elhelyezni, amelyek a vágyainkat, célunkat ábrázolják.

          

 

  • A tudás, fejlődés erősítése a sárga és barna színekkel érhető el. Érdemes erre a területre könyvespolcot, ezoterikus képet, mandalát, gyertyát, bölcsességet jelképező állatos szobrokat bagoly, elefánt – helyezni.

               

 

  • Az utazást a világos színekkel (fehér, szürke, ezüst), valamint a fémből készült dekorációkkal segíthetjük elő. Érdemes hittel kapcsolatos szobrokat, tárgyakat kihelyezni (pl.: Buddha), a falra pedig földgömböt, számunkra fontos úti célokat ábrázoló képeket akasszunk. Figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk üresen a falakat!

          

 

  • A lakásunk központját a Föld elem dominálja, ebből adódóan a sárga és a barna színekkel erősíthetjük ezt a tért. Ezt a helyiséget a rend és az átláthatóság uralja, a legértékesebb, legszemélyesebb tárgyaink itt kapjanak helyet.

 

  • A kreativitást szintén a fehér, valamint világos színekkel serkenthetjük, gyermeki énünket ugyancsak fémművészeti dekorációkkal, illetve az arany, ezüst, réz, és egyéb csillogó tárgyakkal hívhatjuk elő. Ide nyugodtan tehetjük a TV-t, számítógépet, további elektronikai cikkünket. Ha gyermeket szeretnénk, akkor is ezen elvek alapján dekoráljunk.

          

 

  • Az egészség és család területet a fa elemmel és a zöld, világoskék árnyalatokkal fejleszthetjük. Családi fotókkal és kör alakú formákkal díszítsük a helyiséget.

     

 

  • A hírnév a tűz elem segítségével hozható el, amihez a piros színek megidézése szükséges. A sikeres, független élethez nélkülözhetetlen a gyertya, mécses, lámpa.

 

  • A szerelem és a házasság Föld elemű, színe a sárga, barna és bézs. Friss virággal, páros tárgyakkal erősítsük ezt a területet. Helyezzünk ki romantikus hangulatú, meleg színű képeket, dekorációkat.

     

 

  • A siker és az anyagi gazdagság eleme a fa, színe a zöld és a piros. Ezt a helyiséget is a letisztultság dominálja, mindenféle felesleges tárgyat pakoljunk el szem elől. Tehetünk ide csobogót, akváriumot, kerek levelű növényeket.

     

 

Csupán pár szabályt érdemes betartani, és egész biztos rátalálunk a kincsre: a rég áhított harmóniára.

 

A cikkben felhasznált képek forrásaihoz kattintson az adott képre.