Amikor kacag a kacat - Avagy a lomtalanítás 5 aranyszabálya - Art Galéria
Oldal kiválasztása

„Jó lesz ez még valamire.” A mondat, ami mindannyiunk száját elhagyta már legalább egyszer (vagy százszor), és aminek köszönhetően egy túlzsúfolt raktárrá változott az egykor gondosan berendezett lakásunk. Persze, hogy jó lesz még valamire az a neon zöld műanyag hajpánt, ahogy a kamaszkori éjszakai fogszabályzónk is elengedhetetlen dekorációs kelléknek számít. Gyűjtögetünk, mintha nem lenne holnap és kétségbeesetten várunk valamiféle jelre, ami előhívja a Hófehérke énünket. Hát kedves Barátom, itt a jel, amire oly régóta vársz.

 

Íme 5 szabály, amit érdemes betartani, ha lomtalanításra adnád a fejed:

 

Valóban örömet okoz neked? A lomtalanítás japán mestere, Marie Kondo szerint egy tárgy megválása előtt csupán egyetlen kérdést érdemes feltennünk: mi indokolja a megtartását? Ha hosszasan el kell gondolkodnod a válaszon, akkor ki vele! Számos rendrakási módszer követi azt az elvet, miszerint a lomtalanítás középpontjában egyedül a lomtalanító és az ő érzései állnak. Azáltal, hogy megszabadulunk a már nem használt kacatjainktól, teret adunk a az olyan fontosabb dolgoknak, mint például a családunknak, barátainknak, személyes fejlődésünknek.

A kifogások a padlásra valók. A tárgyainkhoz való ragaszkodás biztonságérzetet nyújtanak nekünk, amelyben a legnehezebb időszakba is kapaszkodhatunk. Legalábbis ezt hisszük, de az igazság az, hogy csupán a stressz-szintünket emeli.

Mindennek legyen helye! Alakíts ki kisebb-nagyobb tárolókat, például müzlis dobozból, befőttesüvegből vagy akár kalaptartóból. Legyen az kábel, hajgumi vagy ékszer, kategorizáld a tárgyaidat, és alakíts ki mindennek egy saját tárolót. Használat után pedig mindig ugyan oda tedd vissza őket.

Ne legyen a ruhásszekrényed Narnia! Tudjuk milyen nehéz megválni a Nagyi pulcsijától, ha azonban az elmúlt két évben egyszer sem volt rajtad, akkor ideje megválnod tőle. A kiselejtezett, még jó állapotban lévő ruhadarabokat, cipőket ajándékozd el szeretteidnek, vagy adományozd el őket különféle szervezeteknek.

Nem használod mindennap? Ne legyen szem előtt! A lakásnak számos rejtett zugai vannak, amelyek arra várnak, hogy felfedezd őket. Hálószobai matrac alá, konyhaszekrény tetejére, lábtartó- vagy egyéb dekoratív dobozokba is rejthetjük a nélkülözhetetlen kacatjainkat.

Lomtalanításra fel!  A következő cikkünkben olyan DIY módszereket mutatunk be, amelyek segítségével könnyedén rendszerezhetjük az otthonunkat.